Egenberedskapsuka er i gang!

Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. I løpet av uke 44 får alle husstander en brosjyre i posten med oppdaterte råd om egenberedskap. Ta vare på brosjyren.

Hva er egenberedskap?

Egenberedskap handler om hvordan vi kan sikre oss selv og våre nærmeste i en krisesituasjon, uten å måtte stole på umiddelbar hjelp fra det offentlige. Det kan være så enkelt som å ha nok mat, vann, medisiner og varme klær til å klare seg en uke, slik de nye rådene fra DSB anbefaler. Ved å være forberedt, kan du håndtere alt fra strømbrudd og ekstremvær til forsyningskriser uten å måtte bekymre deg. 

Selv om vi ofte tenker at større kriser ikke vil ramme oss, har vi sett eksempler de siste årene på at uventede hendelser som flom og strømbrudd kan inntreffe raskt. I slike situasjoner må kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner kunne prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp. Det finnes ikke kapasitet til å hjelpe alle med en gang og derfor må vi alle være forberedt på å klare oss selv i en lengre periode. 

Egenberedskap og totalforsvaret

Egenberedskap er også en viktig del av Norges totalforsvar. Dette handler om samarbeidet mellom sivile og militære aktører for å sikre at samfunnet fungerer, selv i en krisesituasjon. Offentlige myndigheter, private aktører, frivillige organisasjoner og vi som innbyggere har alle viktige roller å spille. Når hver av oss er bedre forberedt, styrker vi samfunnet som helhet. 

Hva kan du gjøre?

Å forberede seg trenger ikke å være komplisert, men noen enkle grep kan gjøre en stor forskjell:

1. Sørg for å ha nok vann og tørrmat hjemme til å klare deg i minst èn uke.

2. Ha alternative varmekilder og belysning dersom strømmen går.

3. Skaff en batteridrevet radio, slik at du kan holde deg oppdatert hvis mobilnettet er nede.

4. Snakk med naboene dine, særlig i borettslag eller sameier, og vurder om dere kan samarbeide om beredskapsutstyr. 

Det kan virke som små tiltak, men de kan gjøre en stor forskjell når det virkelig gjelder. Egenberedskapsuka er en fin anledning til å tenke over hvor viktig det er å være forberedt - ikke bare for din egen skyld, men for å styrke samfunnet rundt deg. 

Sjekkliste for din egen beredskap

Oppdaterte råd fra DSB

På www.sikkerhverdag.no finner du konkrete og oppdaterte råd fra DSB om hva du bør ha i beredskap.