Hvem kan få hjelp?
Et tilbud til deg som opplever livskriser, har psykiske vansker, en psykisk lidelse, har du problemer med rusmidler eller annen avhengighetsproblematikk eller er i ferd med å utvikle rusmiddelavhengighet kan du få råd, veiledning og / eller støttesamtaler med en fast kontaktperson i tjenesten Psykisk helse og rus.
Tjenesten har en egen sykepleier rus, men alle i tjenesten jobber både med rus og psykisk helseutfordringer.
Vi gir også tilbud til pårørende og andre samarbeidspartnere. Ta gjerne direkte kontakt eller via hjemmetjenesten, lege, skole, spesialisthelsetjenesten, NAV eller andre. Du får en avtale innen 2 uker.
Vi som jobber i Tjeneste for psykisk helse og rus har videreutdanning i barn og unges psykisk helse, psykisk helse voksne, eller rus og avhengighetsproblematikk. Vi har og ansatt erfaringskonsulent.
- Samtaler, råd og veiledning for å sortere tanker og følelser.
- Oppfølging i forhold til rusmestring.
- Hjelp til å koordinere tjenester, deltagelse i ansvarsgrupper og utarbeidelse av individuell plan.
- Tildeling av støttekontakt ved psykisk lidelse og rus.
- Informasjon og hjelp til videre henvisninger/søknader.
- Oppfølging av pårørende.
- Likemannsarbeid gjennom erfaringskonsulenter som kan snakke med pårørende, og som selv har erfaring med det å være pårørende.
- Psykososial oppfølging ved ulykker og kriser.
- Hjelp til å finne aktuelle aktivitetstilbud f.eks. i regi av Mental Helse, Bygdesentralen eller ande frivillige organisasjoner.
Alle har vi en psykisk helse, på samme måte som alle har en fysisk helse. Det er flere grep du selv kan gjøre for å styrke din psykiske helse. Har du milde eller moderate psykiske plager? På linken under finner du digitale verktøy og kurs som kan være til god hjelp og nytte. Selvhjelp kan også benyttes som en del av samtalebehandling, der en veksler mellom å gjennomgå ting selv og snakke med en behandler.
Kognitiv terapi- selvhjelp ved ulike utfordringer
Appen tankevirus
Tankevirus er en prisbelønnet metode (Helseprisen, 2016) rettet mot forebygging og tidlig behandling av lette til moderate psykiske plager.
Les mer om og last ned appen Tankevirus.
Les mer om psykisk helse her: Psykisk helse - Helsenorge
ABC- for god psykisk helse
Hva er ABC?
ABC for god psykisk helse er en kampanje bygd på forskningsbaserte prinsipper, som er utviklet for å fremme mental velvære og forebygge psykiske helseproblemer. ABC står for "Act-Belong-Commit" (på norsk: Gjør noe aktivt - Gjør noe sammen - Gjør noe meningsfylt). Dette rammeverket er utformet for å oppmuntre til aktiviteter og engasjement som kan bidra til bedre psykisk helse.
Ved å integrere disse tre prinsippene i hverdagen, kan man fremme bedre psykisk helse og velvære. For å lese mer om ABC for god psykisk helse trykk på linken: ABC for god psykisk helse
For å støtte deg i rollen som pårørende har kommunen samlet informasjon om hva som finnes av tilbud og tjenester i kommunen, og i regi av andre.
Trykk på linken Er du pårørende?
Tjeneste for psykisk helse og rus har en egen erfaringskonsulent.
Er du pårørende til person med rus og eller psykiske problemer. Du kan ta kontakt for å avtale en individuell samtale med erfaringskonsulent Arnhild Brønstad: 48202535.
Det å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler. Her kan du få informasjon, råd og veiledning, og du møter folk med samme utfordringer /interesser som deg. Du har også mulighet til å være med å kjempe for saker du brenner for.
Snåsa Mental Helse
Mental Helse Snåsa driver treffstedet. Nettverket er åpent man 11:00-13:00 på Vinje skole.
Mental Helse er en medlemsorganisasjon for alle mennesker med psykiske helseproblemer, pårørende eller andre interesserte. Mental Helse arbeider for at alle kan leve et meningsfylt liv og oppleve egenverdi og mestring. For mer informasjon se Facebook
Ny lovpålagt oppgave fra 01.07.22.
Helsedirektoratet har pålagt alle landets kommuner å etablere en rådgivende enheter for rus-saker.
Hva er rådgivende enhet for rus-saker?
Enheten skal ta imot personer som ilegges oppmøteplikt for enheten som vilkår for betinget påtaleunnlatelse i saker som handler om bruk og besittelse av narkotika.
De som møter for enheten, skal få råd og veiledning og tilbud om nødvendige helse- og omsorgstjenester ved behov. Herunder gjennomføre ruskontroll dersom dette er satt som vilkår.
Vilkår om oppmøte for rådgivende enhet for rus-saker
Oppmøte ved rådgivende enhet for rus-saker anses ikke som helsehjelp, men som en strafferettslig reaksjon. Det betyr at oppmøte ikke skal nedtegnes i pasientjournal. Vilkåret om oppmøte med samtale er oppfylt etter at bruker/pasient har møtt en gang.
Vilkår og rutiner for oppmøte og ruskontroll hos rådgivende enhet for rus-saker. (helsedirektoratet.no)
Tjeneste for Psykisk helse og rus har ansvar for å sikre oppfølging, råd og veiledning.
Legetjenesten har ansvar for den praktiske gjennomføringen av rustesting
Kontaktinformasjon:
Tjeneste for psykisk helse og rus
Tone Andreassen tlf: 90503861
Siv A. Aasum tef: 91645881
Forløpet starter når fastlegen din eller andre henviser deg til utredning eller behandling på sykehus. Pakkeforløp for psykisk helse og rus skal gi deg som pasient eller pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødig ventetid.
Hva er pakkeforløp?
- Du skal få mer innflytelse på behandlingen, og den skal evalueres systematisk underveis.
- Pakkeforløpene skal bidra til at fagpersoner både i kommunen og spesialisthelsetjenesten gir gode, koordinerte og sammenhengende tjenester til deg som pasient.
- De skal sikre samhandling mellom pasienten, ev. pårørende, fastlege, spesialisthelsetjenesten, kommunale helse- og omsorgstjenester og andre relevante aktører.
Hva betyr det for deg?
Dette trenger du å vite om pakkeforløp psykisk helse og rus
Pris:
Alle tilbudene i Tjeneste for psykisk helse og rus er gratis, med unntak av kurs for voksne.
Taushetsplikt:
Alle i tjenesten har taushetsplikt. Det skal ikke gis personopplysninger til utenforstående uten din tillatelse.
Besøksadresse:
2. etasje i nybygget på Helsehuset
Kontakt oss:
Siv Anita Aasum, psykiatrisk sykepleier, tlf.nr. 916 45881
Tone Andreassen, Sykepleier tlf.nr. 905 03 861
Unn Kristin Vedal, psykisk helsearbeider barn og unge, tlf nr 995 41125
Eva Helen Bakken Brøndbo, prosjektleder tlf nr 936 50 244
Arnhild Brønstad, erfaringskonsulent, tlf 482 02535